Hore
Keresés   HUSKATCZPL

A kávéról

Kávénknak saját történetete van. Szeretnénk, ha a kávészemek 100%-os minőségben jutnának az Ön csészéjébe, ezért figyelemmel kísérünk minden egyes lépést a kávé termesztésétől egészen a végső feldolgozásig. S éppen ez az a hely, ahol e folyamatról többet is megtudhat.

  1. 1
    A kávé termesztése és a kávészüret
    Minden kezdet fontos
    Grains

    A hőmérséklet, a csapadék, a talaj tulajdonságai és a tengerszint feletti magasság – ezek azok a tényezők, melyek különösen fontosak a kávé termesztésekor. A trópusi kávécserjék környezetigényesek és kiváló minőségű kávét csak megfelelő feltételek mellett lehetséges termeszteni. Ezek a környezeti igények azonban a két kávéfajta – az Arabica és a Robusta esetében eltérőek.

    Az Arabica kávé termesztése 18 – 25 °C közötti hőmérsékletet igényel. A Robusta kávé jobban képes alkalmazkodni. Bírja a hőségeket is, de igényli a párás környezetet.

    A kávécserjék kedvelik a kiegyensúlyozott klímát, nem kedvelik viszont a perzselő napot és a hőségeket. A fagy veszélyezteti a virágok épségét és a termés csökkenését okozhatja. Rendszerint három – öt év után hozzák első termésüket. A cserjék hat – nyolc év után érik el termőkapacitásuk maximumát. A 20 éves életkor után a termés mennyisége fokozatosan csökken.

    A kávécserje termése a beéréshez hosszú időt igényel, ami az Arabica fajták esetében a virágok megporzását követően 6 – 8 hónap és a Robusta fajták esetében 9 -11 hónap.

    A minőségi kávé érdekében kézzel, egyenként szedik az érett kávébogyókat. Ez ugyan nagyon idő- és munkaigényes, de csak így tudjuk garantálni a legkiválóbb minőséget.

    Mi tudjuk mindezt és úgy gondoskodunk a kávészemekről, hogy az Ön csészéjébe a legminőségibb kávé kerülhessen.

  2. 2

    Feldolgozás

    Az Ön ízléséhez szabva
    Olvasson bővebben
    Feldolgozás
    Az Ön ízléséhez szabva
    Grains

    Mielőtt kedvenc kávéja a piacra kerül, számos tisztításon és osztályozáson megy keresztül. A feldolgozás folyamata alatt a kávészemeket újra és újra osztályozzák, kiválogatják és szemrevételezik, majd a hántolás elvégzése után zajlik a végleges osztályozás. Azon kívül, hogy a kávészemekről eltávolítják az esetleges lerakódás-maradványokat, további osztályozásra kerül sor mérete, sűrűsége és színe szerint. Ez kézzel történik, mechanikus vagy elektronikus osztályozó berendezések segítségével.

    Miután megtörtént a kávé egyes minőségi osztályokba sorolása, zsákokba töltik, vagy ömlesztett áruként konténerekben szállítják a pörkölőüzemekbe.

  3. 3

    Szárítás

    Odafigyelő gondossággal a minőség felé
    Olvasson bővebben
    Szárítás
    Odafigyelő gondossággal a minőség felé
    Grains

    A szárítás alapvető lépése a kávészemek beton- vagy kőburkolaton történő szétterítése. Kisebb ültetvényeken tálcás állványokat használnak erre a célra. A drótfelületű polcokat vászonnal borítják és itt szárítják a kávébogyókat. A kávét nem szabad túl vastag rétegben elhelyezni, mert a kávészemek rothadásnak indulhatnak.

    A terméseket folyamatosan forgatni és levegőztetni kell. A száradó kávét óvni kell az eső és a hőmérséklet-ingadozás ellen. Nagyjából 3 – 5 hét telik el, amíg a kávébogyó nedvességtartalma eléri a kb. 12 %-ot. Az érett, frissen szedett kávébogyó 50 – 60 %  mennyiségben tartalmaz vizet. A kávé nedvességi fokozata akkor megfelelő, amikor annak megrázásakor a bogyóban levő szemek zörögnek.

  4. 4

    Tárolás

    Rózsaágyon pihentetve
    Olvasson bővebben
    Tárolás
    Rózsaágyon pihentetve
    Grains

    A frissen szedett kávébogyók raktározása nagyon fontos művelet. A bogyókat csak nagyon korlátolt ideig lehet tárolni, ezért minél gyorsabban a feldolgozás helyszínére kell szállítani.

  5. 5

    Szállítás

    Megérkezik Önhöz akár a világ végére is
    Olvasson bővebben
    Szállítás
    Megérkezik Önhöz akár a világ végére is
    Grains

    A kávé immár évtizedek óta nagyméretű konténerekben érkezik hozzánk. A szállításnak e módja számos előnnyel jár: a konténer térfogatának jobb kihasználtsága, hatékonysága és a környezet kímélése, mivel nincs gond a használt zsákok feldolgozásával. Legfontosabb azonban az, hogy a kávé megőrzi egyedi minőségét, illatát és zamatát.

  6. 6

    Pörkölés

    Szakértelemmel és érzéssel
    Olvasson bővebben
    Pörkölés
    Szakértelemmel és érzéssel
    Grains

    Különféle fajta, eredetű és minőségű kávét hangolunk össze annak érdekében, hogy az Ön kávéja legyen a legízletesebb és legaromásabb. Mivel a kávé a természet terméke, mely gyorsan számos hatásnak lehet kitéve, különleges ismeretekre van szükség ahhoz, hogy ügyfeleinknek folyamatosan egyformán olyan jó terméket tudjunk nyújtani, melyhez hozzászoktak.  Pörköléskor a száraz kávészemeket rendszerint magas hőmérsékleten felforrósítják. A pörkölés folyamata 100°C hőmérsékleten kezdődik és 200 – 260°C-on fejeződik be.

    A kávészemekben levő víz elpárolog. A vízgőz és a gázok magas nyomásának hatására a kávészemek csaknem az eredeti nagyságuk kétszeresére nőnek. A kávészemeken levő külső hámréteg fellazul és lehullik. A kávészemek színe fokozatosan változik világos zöldtől a sárgán, sárgásbarnán, világosbarnán át egészen a sötétbarnáig. A kávészemeken a pörkölési fokozattól függően olaj is kicsapódhat. E folyamat alatt alakul ki a jellegzetes kávéaroma.

    A pörkölés szokványos módja az adagos (sarzs) pörkölés – dobos pörkölőben vagy fluidos pörkölőben. Kontinuális pörköléskor a forgó dob belsejében zajlik a kávé transzportja és pörkölése a belül elhelyezett szállítórendszer segítségével. A pörkölés befejezése után következik a pörkölt áru levegővel történő hűtése. Az elsődleges hűtéshez azonban vizet is lehet alkalmazni, amikoris a pörkölési folyamat hirtelen zárul.

  7. 7

    Elkészítés

    Legyenek kellemes napjai
    Olvasson bővebben
    Elkészítés
    Legyenek kellemes napjai
    Grains

    Filteres kávé. A forrásban levő vizet a kávéporral együtt átszűrik egy speciális zacskón. Ez a kávé nagy népszerűségnek örvend különösen az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban.

    Olasz espresso kávé. A víz magas nyomás alatt (9-15 bar) a darált kávén van átnyomatva a csészébe.

    Török kávé. A finomra darált kávét cukorral és vízzel főzik egy speciális e célra készült mokka rézedényben.

    Francia prés, vagy kávéfőző segítségével készített kávé. A kávéport közvetlenül a forró vízbe öntik és bizonyos idő után a fémszita segítségével elkülönül. Az oldódó kávépor, mely forró víz hozzáadásával készül és azonnal fogyasztható.